Digitaaliset työkalut yhteiskunnallisten yritysten tukena

15.5.2025

Digitaaliset alustat ovat jo merkittävästi vaikuttaneet tapaamme ajatella ja muuttaneet tapaa, jolla jaamme tietoa, teemme yhteistyötä ja rakennamme yhteisöjä. Myös yhteiskunnalliset yritykset etsivät digitaalisista ratkaisuista apua kasvuun, vaikuttavuuteen ja verkostoitumiseen.

LUT-yliopiston tutkija Anu Kotiranta käsittelee Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen asiantuntijapuheenvuoroissaan 10.12.2024 ja 14.1.2025 digitalisaation merkitystä yhteiskunnallisille yrityksille. Kotirannan mukaan uskovat digitalisaation liiketoimintahyötyihin enemmän kuin muut yritykset ja panostavat siihen sen mukaisesti. Tutkimusten valossa erityisesti digiosaamiseen investoiminen voikin edistää yritysten kasvua, mutta uusimpiin teknologioihin kannattaa suhtautua harkitsevammin: huonosti kohdennetut panostukset voivat jäädä kalliiksi oppitunneiksi. Kotiranta nostaa esiin myös, että tutkimuksissa ei ole vielä arvioitu digitalisaation vaikutusta yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen.

Vaikka työkalut ja alustat perinteisesti korostavat tehokkuutta ja skaalautuvuutta, voivat ne parhaimmillaan palvella myös yhteiskunnallista hyvää etenkin silloin, kun ne suunnitellaan avoimesti ja osallistavasti.  Välttämättä teknologian käyttöönotossa ei ole tärkeää pelkästään sen uutuusarvo, vaan myös sen kyky vahvistaa yhteisöllisyyttä, osallisuutta, saavutettavuutta ja läpinäkyvyyttä. Kun teknologiaa käytetään vastuullisesti ja käyttäjälähtöisesti, voidaan rakentaa tiloja, joissa ihmiset voivat oppia toisiltaan, kehittää ideoita yhdessä, auttaa tosiaan ja luoda innovaatioita, jotka palvelevat kaikkia – ei vain harvoja.

Commu on yksi mielenkiintoinen esimerkki yhteiskunnallista hyvää palvelevasta digitaalisesta alustasta. Commun tavoitteena on madaltaa ihmisten kynnystä pyytää ja tarjota apua toisilleen ja sitä kautta edistää yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä. Maksuttoman Commu-mobiilisovelluksen kautta ihmiset voivat pyytää ja antaa apua toisilleen joko omalla lähialueellaan ja etänä, ja mukana alustalla on myös yritys- ja yhdistystoimijoita.

Tekoäly osaksi yhteiskunnallisen yrityksen työkalupakkia?

Yksi yhä tärkeämmäksi nouseva digitaalinen työkalu on tekoäly. Vastuullisesti käytettynä tekoäly voi tukea yhteiskunnallisia yrityksiä esimerkiksi vaikuttavuuden mittaamisessa, asiakastarpeiden ennakoinnissa ja toimintojen kehittämisessä. Se voi myös auttaa optimoimaan resurssien käyttöä ja parantamaan viestintää sidosryhmien kanssa. Tekoälyratkaisujen suunnittelutyö tulee kuitenkin tehdä eettisesti, läpinäkyvästi ja käyttäjälähtöisesti siten, että yhteiskunnallisten yritysten arvot ja tavoitteet tulevat huomioiduiksi.

On myös tärkeää pystyä tarkastelemaan tekoälyä ja sen käyttöä myös kriittisesti esim. talouden ja ekologisuuden näkökulmasta. Tekoälyn käyttöönotto yhteiskunnallisissa yrityksissä voi vaatia merkittäviä taloudellisia investointeja ohjelmiin, laitteisiin ja osaamiseen, ja erityisesti pienille yrityksille tämä voi olla merkittävä haaste. Lisäksi ainakin toistaiseksi tekoälyratkaisut tuottavat merkittäviä ympäristövaikutuksia aiheuttamalla päästöjä ja kuluttamalla paljon energiaa, vettä ja raaka-aineita. Toisaalta tekoälyn avulla voidaan mahdollisesti myös parantaa tehokkuutta ja löytää uusia entistä energiatehokkaampia ja ympäristö- ja ilmastoystävällisempiä ratkaisuja. Mielenkiintoista lisätietoa aiheesta löytyy Ylen viime marraskuussa julkaisemasta artikkelista.

Kehittämishankkeet digitalisaation edistäjinä

Myös erilaisissa kehittämishankkeissa voidaan aktiivisesti edistää yhteiskunnallisten yritysten digitalisaatiota. Hankkeiden kautta on mahdollista tehdä matalalla kynnyksellä erilaisia kokeiluja ja kehittää ratkaisuja yhdessä monialaisesti ja osallistavasti.  Yksi esimerkki tällaisesta hankkeesta on on Erasmus+-rahoitteinen Open Business for Community Development (OBCD) –hanke. Hankkeessa kehitetyn avoimen interaktiivisen alustan (OBCD Interactive Service Platform) tavoitteena on tukea yhteiskunnallisten yritysten yhteiskehittämistä, verkostoitumista ja avointa tiedon jakamista niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin.

OBCD-hanke järjestää alustan virtuaalimaailmassa 22.5.2025 klo 12 (Suomen aikaa) kansainvälisen online-tapahtuman, jonne ovat tervetulleita kaikki yhteiskunnallisista yrityksistä ja yhteisötaloudesta kiinnostuneet! Tilaisuudessa osallistujat pääsevät testaamaan alustaa ja samalla kuulemaan OBCD-hankkeen tuloksista.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://www.obcdproject.eu/2025/04/09/obcd-international-online-event/

Kirjoittaja:

Tiina Sassali, Silta-Valmennusyhdistys ry

Tiina Sassali työskentelee Silta-Valmennusyhdistyksessä koordinaattorina ja hän on mukana myös OBCD-hankkeessa.

Yhteystiedot

No items found.

Tietoa meistä

Haluamme rakentaa ehjiä polkuja kohti toimivaa ja mielekästä elämää – ihmisen yksilöllisen tilanteen ja omat toiveet huomioiden. Teemme tämän yhdessä asiakkaidemme kanssa ja yksi sopivan kokoinen askel kerrallaan.

Silta-Valmennusyhdistys on voittoa tavoittelematon, vahvasti arvopohjainen ja uskonnollisesti tunnukseton toimija. Yhdistyksen juuret ulottuvat Suomen Wankeusyhdistys ry:n perustamiseen jo vuonna 1869.

Yhdistyksen kotipaikka on Tampere, mutta nykyään olemme valtakunnallinen ja vahvasti verkostoitunut toimija.

Toimipisteitä on tällä hetkellä 9 ja niissä toimii 18 työpajaa.

Asiakkaita toiminnan piirissä on vuositasolla tuhansia ja aktiivisia hankkeita useita kymmeniä. Työntekijöitä yhdistyksellä on kaikkiaan jo noin 100 ja määrä kasvaa jatkuvasti.