Yhteiskunnallinen yrittäjyys
[ Click to see this content in English! ]Silta on yhteiskunnallinen yritys, jonka tavoitteena on edistää heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymistä. Yhdistyksellä on ollut yhteiskunnallisen yrityksen merkki vuodesta 2015 lähtien ja olemme mukana Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksessa.
Mikä on yhteiskunnallinen yritys?
Yhteiskunnallinen yritys on yritys, jonka liiketoiminnan ensisijainen päämäärä on tehdä yhteiskunnallista hyvää. Yhteiskunnallisia yrityksiä voivat olla osake- tai muut yhtiöt, osuuskunnat sekä yhdistykset ja säätiöt, jotka...
- harjoittavat liiketoimintaa yhteiskunnallisen tavoitteensa saavuttamiseksi
- käyttävät suurimman osan voitoistaan tämän tavoitteen edistämiseen
- korostavat toiminnassaan vastuullisuutta, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä
- korostavat hallintomallissaan osallisuutta ja demokratiaa

Yhteiskunnallisen yrittäjyyden asialla
Tavoitteenamme on edistää yhteiskunnallista yrittäjyyttä Suomessa. Silta oli omalta osaltaan mukana vaikuttamassa Yhteiskunnallisten yritysten strategiaan, joka julkaistiin vuonna 2021.
Työskentelemme mukana Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksessa (YYO), jonka tavoitteena on kokonaisvaltaisesti parantaa yhteiskunnallisten yrittäjien toimintaympäristöä Suomessa. Sillan erityinen painopiste yhteiskunnallisen yrittäjyyden edistämisessä on heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden ja osatyökykyisten työllistymisen edistäminen.
Keräämme ja jaamme parhaita käytänteitä työllistymisen edistämiseen, vaikutamme aktiivisesti päättäjiin ja viranomaisiin sekä tuotamme materiaalia ja koulutuksia aiheeseen liittyen.
Kehittämistoimintaa ja julkaisuja
ESR + rahoitteisen koordinaatiohankkeen tehtävänä on koota yhteiskunnallisen yrittäjyyden ja yhteisötalouden liiketoimintaosaamisen parantamisen teemassa työskentelevät toimijat ja hankkeet verkostoiksi, jolloin tietoa, toimintaa ja tuloksia saadaan koottua ja koordinoitua. Tavoitteena on vahvistaa yhteiskunnallisten yritysten ja yhteisötalouden alueellisesti toimivia ekosysteemejä, joihin yritysten lisäksi kuuluu muita yhteisötalouden toimijoita, oppilaitoksia, yhdistystoimijoita, rahoittajia ja viranomaisia. Tämä mahdollistaa vaikuttavien toimintamallien ja sosiaalisten innovaatioiden syntymisen ja levittämisen.
Lue lisää...Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus tarjoaa valtakunnallista neuvontaa ja ohjausta yhteiskunnallista yritystoimintaa harjoittaville tai käynnistäville yrittäjille ja yhteisöille. Samalla se rakentaa verkostomaisesti toimivat asiantuntijapalvelut vahvistamaan yhteiskunnallisen yritystoiminnan toimintaedellytyksiä. Sillan vastuulla on erityisesti osatyökykyisten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymiseen liittyvät kysymykset. Toimintaa rahoittaa Työ- ja elinkeinoministeriö.
Lue lisää...Erasmus + rahoitteisessa OBCD-hankkeessa kartoitetaan yhteiskunnallisten yritysten toimijoiden osaamistarpeita, joiden pohjalta laaditaan opetussuunnitelma ammatilliseen- ja korkeakoulutukseen. Hankkeessa pilotoidaan koulutusta erityisesti yhteiskunnallisten yritysten johdossa ja hallinnossa työskenteleville. Hankkeessa syntyy paikallisia yhteiskunnallisten yritysten ekosysteemejä, joissa toimijat voivat vaihtaa kokemuksia ja osaamista, verkostoitua ja saada tukea innovointiin, skaalautumiseen ja kansainvälistymiseen.
Lue lisää...Valtioneuvoston rahoittamassa hankkeessa tutkitaan suomalaisten yhteiskunnallisten yritysten sosiaalisen innovaatiotoiminnan nykytilaa ja vaikuttavuutta, kartoitetaan kehitystarpeita sekä tunnistetaan sellaisia toimia ja jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä, jotka kannustavat sosiaalisten innovaatioiden kehittämiseen sekä luodaan suosituksia tuen ja rahoituksen kehittämiseksi – Suomen nykytila ja kansainväliset kokemukset huomioiden.
Lue lisää...